מהנעשה במחלקה

בעמוד זה נעדכן מדי פעם "טיפה בים" מהפעילות המחקרית והאקדמית של חברי הסגל, הבוגרים והסטודנטים במחלקה, וכן מפעילותם בשדה הקרימינולוגיה.

נפתחו תוכניות חדשות לתואר שני:

בתוכנית קרימינולוגיה :  מגמה בנושא "נוירוקרימינולוגיה"

ראש התוכנית: פרופ' גלית נהרי

ראש המגמה: דר' רותם לשם

מגמה זו מציעה לתלמידים חשיפה לידע חדשני במדעי ההתנהגות האנושית, תוך בחינת התנהגויות פליליות ואנטי-חברתיות מנקודות מבט נוירוביולוגיות ונוירוקוגניטיביות. 

בעקבות הידע המחקרי המצטבר על המוח האנושי יש אפשרות של חקירה והבנה מעמיקה של התנהגות עבריינית על כל גווניה. במסגרת המגמה יילמדו נושאים מרכזיים העוסקים  

ב-: קשר בין מבנה אנטומי ותפקודי של המוח להתנהגויות בסיכון (למשל, התמכרויות, אלימות, פשיעה); רשתות עצביות שבבסיס תפקודים קוגניטיבים, הכוללים עיבוד וזיהוי רגשות, וויסות רגשות, תהליכי קשב ושליטה קוגניטיבית, אימפולסיביות ואמפתיה המיוחסים להתנהגויות פרו-חברתיות ואנטי-חברתיות; שיטות דימות בחקר המוח; גמישות מוחית ושיטות אימון מוחיות; סוגיות בנוירואתקיה. 

 

בתוכנית קרימינולוגיה קלינית:              מגמה בנושא "ויקטימולוגיה"

ראש התוכנית: פרופ' יעל אידיסיס

ראש המגמה: דר' קרן גואטה

ויקטימולוגיה (תורת הקורבנוּת) היא ענף מדעי העוסק בהשפעות הפסיכו-חברתיות על הקורבן (אלימות פיזית, מינית, בתוך ומחוץ למשפחה, טרור) ובדרכים בהם ניתן לסייע לו.

הלימודים במגמה "ויקטימולוגיה" של התוכנית לקרימינולוגיה קלינית מקנים ללומדים בה ידע מקיף ומעמיק בתורת הקורבנות המשלב תיאוריה, מחקר, פרקטיקה והתנסות בשדה, וכלי ניתוח, מחקר, הערכה ופעולה. כל אלה מאפשרים ללמוד וליישם את הידע המדעי תוך מתן שיקום וטיפול בקורבנות הנגרמת כתוצאה מאירועי חיים שונים. הסטודנטים במגמה ייחשפו לכלים ולטכניקות עדכניים ומבוססי ראיות  לעבודה קלינית ייעודית ויעילה  עם קורבנות תוך התייחסות גם לטיפול בהם לאורך ההליך הפלילי.


מפגש תוכנית הדוקטורט של קרן אייסף בבית יד לבנים בדלית אל כרמל

מפגש תוכנית הדוקטורט של קרן אייסף בבית יד לבנים בדלית אל כרמל בהובלת עמית התוכנית סלאמה מקלדה, סטודנט לתואר שלישי במחלקה לקרימינולוגיה באוניברסיטת בר אילן.

מטרת המפגש הייתה לחשוף את הדוקטורנטים מקרן אייסף לעדה הדרוזית, אמונות,ערכים, מנהגים, תרבות ודת, ולקבל השראה מדמויות שמעותיות ולהכיר את העדה הדרוזית מקרוב.

במפגש התארח סגן אלוף במילואים מוניר מאדי, מנכ״ל המכינה הקדם צבאית המשלבת נוער דרוזי יהודי שדיבר על צמצום פערים חברתיים.

וגם, התארחה עורכת הדין את׳יל בדריה שהציגה את מעמדה של האישה הדרוזית באקדמיה והתמודדותה עם לקות ראיה.

סלאמה מקלדה, הציג את מחקרו פורץ הדרך בנושא קרימינולוגיה קלינית רגישת תרבות.

המפגש היה חזק ומשמעותי והטיב לנסח זאת עמית התוכנית באופן הבא:

״תודה מעומק הלב על שאפשרת לנו לא רק הצצה לעולמם המרתק של אחינו הדרוזים, אלא השארה רבה שעוררת בי ונדמה לי שבכולנו, אודות זקיפות קומה, נינוחות וגאווה. תודה גדולה על האירוח, על התובנה, ומעל לכולן על ההשארה״.

מפגש תוכנית הדוקטורט של קרן אייסף בדלית אל כרמל

 

 


כנס בינלאומי בנושא: סליחה בהקשר תרבותי

פרופ׳ נתי רונאל ופרופ' תומר עינת, יזמו והובילו ביחד עם שותפים אחרים את הכנס הבינלאומי הראשון על לסלוח ולהיות נסלח מתוך השקפה בין-תרבותית ותוך-תרבותית.

הכנס התקיים בימים 1-2.2.23 ולקחו בו חלק אנשי אקדמיה ואנשי שטח מובילים בתחום זה מהעולם הרחב ומהארץ. בכנס נכחו כמאתיים משתתפים, מכל רחבי תבל וגם מהארץ.

בכנס הוצגו ממצאי מחקרים עדכניים, תוארה גישה עיונית מהפכנית שיכולה להביא לשלום בין קבוצתי, בין אישי ותוך נפשי, וכן הוצגו יישומים פרקטיים וסופרו אירועים אישיים מהם ניתן ללמוד בתחום. האווירה בכנס, בהשפעת הנושא ועל רקע מזג האוויר החורפי הסוער, היתה מיוחדת בחום האנושי שבה.

הנוכחים כמעט פה אחד דרשו כנס המשך בנושא זה. 

 

 


ביקור תלמידי התוכנית לקרימינולוגיה קלינית בבית הסוהר חרמון

ב-כ"ד אייר תשפ"ב 25.5.22 קיימנו עם תלמידי שנה ב בתוכנית לקרימינולוגיה קלינית ביקור בבית הסוהר חרמון.

במסגרת הסיור התוודענו למחלקות הטיפוליות השונות בבית הסוהר.

פגשנו אסירים בתכנית יחד --תוכנית שיקום הדדי של אסירים וכלבים, שמענו על עקרונות הטיפול במחלקה לטיפול בעיות התמכרות.

לבסוף נפגשנו על מנהלת מחלקת מפנה לטיפול ייעודי באסירים שביצעו עבירות מין שהסבירה על התנהלות המחלקה ועקרונות הטיפול בה ושמענו מפי אחד מהאסירים שהיה במחלקה על תהליך השיקום המוצלח שלו.

 

 


הכנס השנתי של הקרימינולגיים הקליניים בשיתוף במחלקה לקרימינולוגיה

ב-י' אייר תשפ"ב 11.5.22 התקיים הכנס השנתי של הקרימינולוגים הקליניים בישראל בשיתוף המחלקה לקרימינולוגיה באוניברסיטת בר אילן. בכנס השתתפו קרימינולוגים קליניים מהמחזורים השונים וכן תלמידי שלוש התכניות לקרימינולוגיה קלינית  מאוניברסיטת בר-אילן, אוניברסיטת אריאל ומהמכללה האקדמית אשקלון.

נושא הכנס השנה היה "אתיקרימינולוגיה: סוגיות אתיות בטיפול,  אבחון ומחקר עם אוכלוסיות פורנזיות". בכנס הוצגו שלוש הרצאות מרכזיות.

קרימינולוג קליני: בין חובת הסודיות וזכות המטופל לחסיון מידע לבין צדק על ידי פרופ' עודד מודריק, סגן נשיא )בדימוס) שלבית המשפט המחוזי ת״א, הפקולטה למדעי החברה והרוח אונ׳ אריאל

אתיקה מקצועית בקרימינולוגיה קלינית. על ידי  פרופ' ענת ירון ענתר, ראש החוג לקרימינולוגיה במכללה האקדמית עמק יזרעאל וקרימינולוגית קלינית אחראית במרכז לבריאות הנפש שער מנשה וד"ר גילה יעקב, ראש החוג למנהל מערכות בריאות וראש המרכז לקידום ההוראה במכללה האקדמית עמק יזרעאל

היבטים אתיים במחקר עם עוברי חוק ונפגעי עבירה על ידי ד"ר קרן גואטה, ראש התכנית השיקומית, המחלקה לקרימינולוגיה, אוניברסיטת בר אילן ופרופ' גילה חן, המכללה האקדמית אשקלון.

במסגרת הכנס הוצגו פוסטרים של עבודות מחקר של תלמידי התואר השני והשלישי. ועדת הפרס לפוסטר מצטיין  על שם עו"ד דינה להמן ז"ל, עליה נמנו פרופ' ענת ירון ענתר (יו"ר), ד"ר רויטל זיו נאור, ד"ר ליזה צבי מאוניברסיטת אריאל וד"ר יהודית אבלועפיה מהמכללה האקדמית אשקלון  מצאה את הפוסטר של שני טויטו, תלמידת התכנית לקרימינולוגיה קלינית בבר אילן כראוי לציון לשבח.

 

 


יום עיון לרגל הופעת גיליון 21 של "צוהר לבית הסוהר- עבירות ועונשים בישראל"

ב-כ' כסלו תשפ"ב 24.11.21 התקיים במחלקה לקרימינולוגיה בשיתוף עם שב"ס יום עיון לרגל הופעת גיליון 21 של "צוהר לבית הסוהר – עבירות ועונשים בישראל".                                                       
יום העיון נפתח בדברי ברכה מאת ראש המחלקה, פרופ' גלית נהרי ומאת נציבת שב"ס, רב גונדר קטי פרי. בהמשך הציגו ביום העיון שמונה ממחברי המאמרים בגיליון את עיקרי מאמריהם במענה לשאלות מנחות. לצד המאמרים הציג מר שלומי אלון, בעלה לשעבר של אתי אלון, את סיפור המעילה שלה מזווית הראייה של המשפחה. כן הציג אסיר אלימות במשפחה (אלמ"ב) משוחרר את הטיפול המשמעותי שעבר במחלקה לאסירי אלמ"ב ואת השינוי שחל בו מאז (רעייתו שישבה לצידו, הינהנה בראשה לאות אישור לדבריו לאורך סיפורו).
יום העיון הסתיים ב"שולחן עגול" בנושא "עתיד בתי הסוהר". נטלו בו חלק השופט ד"ר אבי טננבוים, גונדר חזי מרקוביץ משב"ס ופרופ' נתי רונאל מהמחלקה לקרימינולוגיה. כל השלושה, על אף חילוקי הדעות ביניהם, הסכימו באשר לצפי שבתי הסוהר יעברו בתקופה הקרובה שינויים משמעותיים, אם תוך צימצום דרסטי במספר האסירים אגב מעבר לחלופות מאסר, ואם תוך מעבר להדגשת הטיפול והשיקום כמטרתו העיקרית של המאסר. את יום העיון הינחו באופן מרשים הסטודנטית לתואר שני בקרימינולוגיה שיקומית – אריאל בקאל, וקצינת החינוך הילה חוגג מדוברות שב"ס. 
 
 

"בוחרות בחיים" של הפקולטה למשפטים והמחלקה לקרימינולוגיה

מרכז רקמן בפק' למשפטים והמח' לקרימינולוגיה פתחו קבוצה לנשים הנמצאות בהליכי גירושין מורכבים ופרידה מזוגיות לא בריאה, שתעניק תמיכה רגשית ומרחב התפתחות, מקום של "יחד", דיבור והקשבה וסיוע בהתמודדות עם השלבים השונים של הליך הפרידה והגירושין.

 


יום עיון שנערך

לזכרו של פרופ' משה אדד ז"ל במלאת שנה לפטירתו

"ייאוש ישאיר אותך אסיר, תקווה תשחרר אותך" על משמעות חיים ותקווה בטיפול, חינוך ושיקום

ב-כ"ה טבת תש"ף 22.1.20 נערך יום עיון לזכרו של פרופ' משה אדד ז"ל, ראש המחלקה לאורך שנים וחתן פרס ישראל לקרימינולוגיה התש"ע. יום העיון נערך תחת הכותרת "ייאוש ישאיר אותך אסיר, תקווה תשחרר אותך" – משמעות חיים ותקווה בטיפול, חינוך ושיקום. יום העיון המרגש נועד להוקיר את פועלו של פרופ' אדד כקרימינולוג ומרצה, במטרה לאפשר לסטודנטים במחלקה, שלא זכו ללמוד ממנו באופן ישיר, להכיר את משנתו ואת צורת ההוראה הייחודית שבה לימד ועל בירכיה העמיד דורות רבים של סטודנטים. לשם כך, נבחרו מרצים וחוקרים, סטודנטים ותלמידים מתקופת חיים שונות בחייו של פרופ' אדד שסיפרו על משנתו ואישיותו הייחודית.

 


כנס בנושא "בין הכיסאות"

פערים הגורמים לבני הנוער, צעירים וצעירות "ליפול בין הכיסאות"

ב-כ"ה כסלו תש"ף 23.12.19 התקיים כנס משותף בין המחלקה לקרימינולוגיה לבין עמותת עלם. מוקד הכנס היה בני נוער ש"נופלים בין הכיסאות", כלומר בני נוער שלא מקבלים מענה בגלל סיבות מגוונות כגון פערים תרבותיים או קשיים מרובים שחוצים תחומי מומחיות, כמו בני נוער המעורבים בהתנהגויות סיכון אך גם זקוקים למענה עקב בעיות נפשיות. הכנס הוא הזדמנות לחשוב על הנערים והנערות שלא מצליחים לקבל עזרה. 

 

 

 

 

מבחר פרסומים אחרונים של חברי הסגל

 

פרסומים של סטודנטים על סמך עבודות מחקר - תזות ודיסרטציות, שכתבו במסגרת לימודיהם במחלקה

 

מה עושים עם זה? יש עבודה לבוגרי תואר ראשון?

עם הזמן, גוברת המודעות ליתרונות המקצוע, וגופים שונים במשק, הן פרטיים והן ציבוריים, מבקשים להעסיק בוגרי קרימינולוגיה. בדוגמאות המעטות המובאות כאן, ניתן לראות את מגוון אפשרויות התעסוקה הרחב הקיים. להמשך קריאה